Sport? Ne, bít se jdem!

Ono se dneska pořád mluví o bezkonfliktní a násilíprosté společnosti. Je to fajn představa, všichni se budeme mít rádi, spory budeme řešit v klidu, v televizi budeme sledovat pouze naučné dokumenty,  “Ordinaci” a “Ulici” a bude všechno skvělé.

Má to ale háček. Ať se nám to líbí nebo ne, člověk je ještě stále součástí přírody. Jsme taková trochu chytřejší zvířátka. Násilnou povahu máme prostě v sobě.

Za tisíce let lidského vývoje se základní charakterové rysy člověka v podstatě nezměnily. Stále jsme ovládáni hormony, jsme ovládáni myšlenkovými pochody, jejichž účelem je zajistit osobní úspěch, ať už jde o moc, partnerku / partnera, majetek(…).

Kultura Římského impéria byla také na vysoké úrovni, rozvíjela se věda, filosofie, lékařsví, umění… a přece dodnes obdivujeme to, co zbylo z Kolosea.

http://www.novinky.cz/krimi/179219-zapas-baniku-s-opavou-byl-prerusen-fanousci-vnikli-na-hriste.html

Mlátily se mezi sebou opice na stromech, mlátili se mezi sebou pralidé, mládili se římané s barbary, mlátili se křižáci s araby… a dneska, v relativně klidném podnebí střední evropy, nám tuto krvavou zábavu nahrazují fotbaloví „fanoušci“. Resp. grázlové, co se přijeli porvat.

Násilí je prostě všude. Ale že se najdou takoví co ze sportu udělají jatka, to je trochu moc. Zvlášť když podobné výstřelky platí občané ze svých daní; mluvím o policii, která musí na podobné zápasy dohlížet.

Fotbalový fanoušek zřejmě zaplatí a nevadí mu to, ale co ti které fotbal nezajímá? Nebo ti kteří fotbal dokonce nemají rádi? Je fér, aby platili za zábavu větší části národa, zatímco na své oblíbené aktivity žádné peníze nedostanou?

Mezi kluby se pohybují miliony, hráči se nakupují za miliony a nejsou peníze na kvalitní a početnou ochranku?

Říkám, že by si tyto problémy měli lidi od fotbalu řešit sami. Prostředky na to mají. Ale proč se snažit, když za nás vše vyřeší policie… Je čas připustit si, že v naší republice žijí taky lidé, kterým sobotní večer u fotbalu a lahváče nepřipadá jako dobře strávený čas.

Bohužel se to netýká jen fotbalu a fanoušků. I samotní sportovci ví, jak se předvést.

http://sport.ihned.cz/c1-40302440-sparta-a-zlin-zaplati-za-bitku-100-tisic-kucny-si-nezahrahe-4-zapasy

K hokeji tohle nejspíš patří, jo. Ale aby byl celý zápas jen o tom? Je to smutné.